W³osy mo¿emy podzieliæ na nastêpuj±ce rodzaje:
W³osy normalne s± najlepszym rodzajem w³osów, wymagaj± najmniej czasu na pielêgnacj± spo¶ród wszystkich rodzajów w³osów. Charakteryzuj± siê sprê¿ysto¶ci±, maj± po³ysk, nie przet³uszczaj± siê. S± niek³opotliwe i aby utrzymaæ je w dobrej kondycji wymagaj± mycia 2-3 razy na tydzieñ oraz stosowania od¿ywki która nada w³osom po³ysk oraz w przypadku d³ugich w³osów u³atwi ich rozczesywanie. Ten typ w³osów wystêpuje jednak bardzo rzadko.
W³osy suche charakteryzuj± siê tym, ¿e s± sztywne i szorstkie, s± ³amliwe, maj± bardzo czêsto rozdwojone koñcówki oraz siê ³atwo elektryzuj±. Te w³a¶ciwo¶ci najczê¶ciej spowodowane s± przez czynniki zewnêtrzne jakie na nie oddzia³ywuj±. S± to: promienie s³oneczne, chlorowana woda, wysoka oraz bardzo niska temperatura, morska woda, suszenie suszark± i nieprawid³owo wykonane zabiegi fryzjerskie. W wyniku oddzia³ywania tych czynników w³osy zawieraj± mniej wody w sobie ni¿ powinny (norma to oko³o 10%). Do piêlêgnacji w³osów suchych nale¿y stosowaæ szampon do w³osów sychych oraz specjalne od¿ywki. Nale¿y unikaæ stosowania suszarki w przypadku w³osów suchych.
W³osy przet³uszczaj±ce siê s± spowodowane przez nadmiern± aktywno¶æ gruczo³ów ³ojowych, skóra g³owy produkuje zbyt du¿o sebum. W rezultacie w³osy szybko trac± blask, ¶wie¿o¶æ i puszysto¶æ. W³osy zlepiaj± siê w t³uste, po³yskuj±ce pasma. W³osy przet³uszczaj±ce siê musz± byæ codziennie myte ¿eby zmyæ wytworzony nadmiar t³uszczu. Powinno siê stosowaæ szampony dla w³osów przet³uszczaj±cych siê. Zalecane s± szampony które zawieraj± wyci±gi z zió³ takich jak rumiank, chmiel oraz aloesu.
W³osy mieszane to takie, które zawieraj± cechy charakteryzuj±ce w³osy suche i w³osy przet³uszczaj±ce. Nasady takich w³osów przet³uszczaj± siê u nasady natomiast na koñcach s± ³amliwe i suche. Do pielêgnacji takich w³osów powinno stosowaæ siê delikatne szampony co 1-2 dni. U nasady w³osów powinno siê stosowaæ od¿ywki dla w³osów przet³uszczaj±cych siê a rozdwojone koñcówki najlepiej jest je przycinaæ. Nie zaleca siê natomiast stosowania od¿ywek bez sp³ukiwania ani balsamów.